Codul EORI este un element important în activitățile de import și export din cadrul Uniunii Europene. În acest articol, vom discuta ce este codul EORI, când este necesar și cum se poate obține.

Ce este codul EORI?

Codul EORI reprezintă un cod unic utilizat de autoritățile vamale pentru a identifica operatorii economici care desfășoară activități de import și export în cadrul Uniunii Europene, din afara comunității. Acest cod este necesar pentru a efectua formalitățile vamale într-un mod eficient și rapid, evitând întârzieri și alte probleme.

Codul EORI este format din 2 litere, urmate de 12 cifre. Primele două litere reprezintă codul țării în care a fost emis codul EORI. Cele 12 cifre următoare reprezintă un număr unic alocat de către autoritatea vamală.

Când este necesar codul EORI?

Codul EORI este necesar pentru toți operatorii economici care desfășoară activități de import și export în afara Uniunii Europene. Acesta este obligatoriu pentru a efectua formalitățile vamale, inclusiv pentru a declara mărfurile și pentru a plăti taxele vamale și alte taxe aferente importului și exportului.

De asemenea, codul EORI este necesar pentru a accesa anumite servicii electronice ale autorităților vamale din cadrul Uniunii Europene. Fără un cod EORI, operatorii economici nu pot beneficia de anumite facilități, cum ar fi simplificarea formalităților vamale sau utilizarea unor proceduri vamale speciale.

Astfel, acest număr este necesar inclusiv pentru situația în care persoane fizice sau juridice intenționează să trimită un colet internațional, în afara Uniunii Europene.

Cum se obține un cod EORI?

Pentru a obține un cod EORI, operatorii economici trebuie să depună o cerere la autoritatea vamală competentă din statul membru în care au sediul social. Cererea poate fi depusă online sau în format fizic, în funcție de procedurile specifice ale fiecărui stat membru.

În România, codul EORI se poate obține în urma unei simple căutări pe Google, existând site-uri dedicate ce pun la dispoziție acest serviciu contra-cost. Alternativ, vă puteți adresa direct autorității vamale, urmărind adresele de contact

Cererea trebuie să conțină informații despre operatorul economic, inclusiv numele, adresa și numărul de înregistrare fiscală. De asemenea, trebuie să furnizeze informații despre tipul de activitate desfășurat, precum și despre activitățile de import și export pe care le desfășoară.

În funcție de procedurile specifice ale fiecărui stat membru, autoritatea vamală poate solicita și alte informații suplimentare, cum ar fi documente contabile sau informații despre istoricul tranzacțiilor de import și export.

După ce autoritatea vamală a procesat cererea, operatorul economic va primi un cod EORI unic, care poate fi utilizat pentru toate activitățile de import și export desfășurate în cadrul Uniunii Europene. Este important de menționat că acest cod este valabil pe întreg teritoriul Uniunii Europene, astfel încât operatorii economici nu trebuie să solicite un nou cod EORI pentru fiecare stat membru în care desfășoară activități de import și export.

Verificare cod EORI – Cum verifici un cod EORI

Pentru a verifica un cod EORI si a avea certitudinea că aveți un cod valid, este necesar să accesați ec.europa.eu și să introduceți codul EORI pentru verificare. Astfel, puteți afla dacă codul pe care îl aveți este unul valid sau nu.

În ce situație se invalizeaza un cod EORI

Codul EORI se va invalida în două posibile cazuri:

1. În cazul în care persoana înregistrată solicită expres acest lucru.

2. Atunci când autoritatea vamală este înștiințată de încetarea activității pentru care a fost solicitat codul EORI.

În concluzie, codul EORI este un element esențial în activitățile de import și export din cadrul Uniunii Europene. Acest cod unic permite autorităților vamale să identifice operatorii economici și să efectueze formalitățile vamale într-un mod eficient și rapid, evitând întârzieri și alte probleme.

Sperăm că acest articol v-a oferit o înțelegere mai bună a ceea ce este codul EORI, când este necesar și cum se poate obține.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.